Cumhurbaşkanlığımızın ilk 100 günlük İcraat Programı çerçevesinde, 81 İlde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurulmasına yönelik olarak, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı arasında önemli bir işbirliği tesis edilmişti. Türkiye’de gençlerin, özellikle teknoloji alanında gelişimlerine katkı sağlayan bu dört önemli kurumun katkıları ile Deneyap Türkiye hayata geçirilmişti.

Bu alanda ilgisi ve yeteneği olan gençlerimiz, yeterli imkanlar ve doğru yönlendirme ile çok büyük işler başarabilecek potansiyele sahip olduklarını ortaya koyacaklardır. Gençlerimizin gelişimine katkı sağlamak, üretken, yenilikçi bireyler olmaları yolunda desteklemek üzere, 81 ilde Deneyap Teknoloji Atölyeleri kurulması hedeflenmişti.

Deneyap Teknoloji Atölyelerinin eğitim modeli, iki yaş grubundaki öğrencilerin girişimcilik, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerileri kazanmalarına yönelik tasarlanmıştır. Deneyaplarda, ortaokul ve liseye başlangıç çağındaki gençlerimiz Tasarım ve Üretim, Robotik ve Kodlama, Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti, Nanoteknoloji ve Malzeme Bilimi, Havacılık ve Uzay Teknolojileri gibi toplam 10 başlıkta 36 ay süreli ücretsiz eğitimler alacaklardır.

Deneyap Türkiye’nin ilk faz çalışması olan Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Hakkari, İzmir, Konya, Manisa, Muğla ve Trabzon illerinde Temmuz 2019’da başlayan eğitimler 1920 öğrenciyle devam etmektedir. İkinci faz çalışması olarak belirlenen illerden biri de ilimiz Malatya’dır. İlimizde kurulan Deneyap atölyesi yapımı ve ekstra özelliği sayesinde ayrıcalıklı bir yere sahip olmuştur. Kurulan atölyemiz de ki tüm çalışmalar T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı tarafından seçilen kişilerden oluşan İcra Kurulu tarafından yürütülmektedir. İlimizde Deneyap Atölyesi Beydağı Gençlik Merkezinde kurulmuştur.

İlimizde görev alacak eğitmenlerimiz uzaktan eğitimlerini tamamlamıştır. Merkezimizde teknik eğitim almak için bulunan eğitmenlerimizi Gençlik ve Spor İl Müdürü Ebu Bekir Kayhan ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Eğitmenlerimizle has odada sohbet ederek, eğitimlerde gençlere hassasiyetle yaklaşılması ve pandemi kurallarına uyulması konusunda tavsiyelerde bulundu. Eğitmenlerimizle hatıra fotoğrafı çekiminden sonra merkezden ayrıldılar.