Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın ‘’Biz Anadoluyuz’’ projesi kapsamında ilimizde misafir ettiğimiz Gaziantep ve Kayseri'den gelen gençlerimiz ile bir arada bulunarak Malatya ilimizin tanıtımını yaptık.

İlimize Gaziantep ve Kayseri illerinde gelen gençlerimiz ve kafile görevlileri ile beraber 94 kişi oldu. Şanlıurfa ilinden gelecek olan kafile ile beraber yaklaşık 150 gencimizi ilimizde ağırlamış olacağız.

Gençlerimize ilimizin tarihi yapıları ve kültürüne dair pek çok bilgiler verdik. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ı ziyaret ettikten sonra Üniversite yerleşkesi, daha sonra Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’u ziyaret ettikten sonra, misafirlerimizi Atçılık ve Atlı Sporları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ndeki, atlara binerek güzel zamanlar geçirdiler. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında gençler olarak Kortej yürüyüşüne katıldılar. Daha sonra İspendere Şifalı İçme Suları, Sanat sokağındaki fotoğraf makinası müzesi oyuncak evini ve kent müzesi. Şire pazarı, Turgut Özal Tabiat Parkı, Hürriyet Parkı, Vefa Konağı, Orduzu Çınar Park, Levent Vadisi, Darende Somuncu Baba, Şehitlik Ziyareti, Atatürk Evi, Yeşilyurt İlçe Meydanı ve Kahve Konağına gidildi.

Battalgazi’de üstü açık tur otobüsüyle tarihi bir yolculuğa çıkan 15 yaş altı misafir öğrenciler, tarihi eserler hakkında rehberlerden bilgiler aldı. Devlet sisteminin ilk doğduğu yer olan ve UNESCO Dünya Miras Kalıcı Listesi’ne aday Arslantepe Höyüğü’nü ilk olarak gezen öğrenciler, sonrasında ise Eskimalatya’da bulunan Selçuklu eseri Namazgah’ı gezdi. Geziye kripta odası ile bir anıt mezar olan Kanlı Kümbet ile devam eden öğrenciler, Roma İmparatoru Titus zamanında şehri dış etkenlere karşı korumak için inşa edilen Tarihi Surları da yakından inceledi. Öğrenciler, 1637 tarihinde IV. Murat’ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervasaray’ında bir kahve molası verdikten sonra, Osmanlı döneminin son sivil mimari eserlerinden olan Eskimalatya Yaşam Müzesi’ni (Poyraz Konağı) ziyaret etti. Son olarak Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat zamanında 1224 yılında inşa edilen ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması devam eden Ulu Cami’yi dışarıdan inceleyen misafir öğrenciler, yapılan bir savaşta şehit düşen kırk yakın arkadaşının mezarlığı olarak da bilinen Kırk Kardeşler Mezarlığı, Şahabe-i Kübra Medresesi ve Hasan Basri Türbesi’ni de gezdi. Medeniyetin Kalbi Malatya’daki tarihi mekanları gezen ve adeta büyülenen misafir öğrenciler, tarihi mekanlarda bol bol fotoğraf çektirdi.

Tarihi tur gezisini tamamlayan öğrencilere, Battalgazi İlçe Belediye Başkanı Osman Güder ve İl Müdürümüz Ebu Bekir Kayhan’ında eşliğinde öğrencilerimize Yeşilçam Sosyal Tesisleri’nde yemek ikramı yapıldı. Yemek ikramının ardından toplu fotoğraf çektirildi.

27-30 Temmuz tarihlerinde Malatyalı gençler Kayseri’ye gidecek olup, yine o tarihlerde Şanlıurfa’daki gençlerimizi ağırlayarak. ‘’ Biz Anadoluyuz’’ projesi tamamlanacak.