Malatya Büyükşehir Belediyesi yanı Sanat Sokağı'nda bulunan Sanat Merkezi’nde düzenlenen 6.Malatya Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası’nın açılış törenine; AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Malatya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Sadi Fındıklı, Gençlik Spor Şube Müdürü Ömer Dağdelen ile çok sayıda sporcu, sporcu yakınları ve davetliler katıldı. 

Açılış töreninde konuşan Satranç Malatya İl Temsilcisi Cemal Gürsel Toy, “Malatya’da güneş bir daha parlıyor. Dünyanın en iyi satranç sporcuları Malatya’da” dedi. 

Toy, 2019’da gerçekleştirilecek olan 7.Malatya Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası’nın protokolünün imzalandığını da sözlerine ekledi. 

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ise “Engellilerimizle, gençlerimizle, çocuklarımızla, yaşlı büyüklerimizle birlikte yürüyeceğiz. Şehrimizi önce 2023, sonrada 2053 ve 2071 hedeflerine birlikte taşıyacağız. Öncelikle 2023 vizyonumuz ama 2023’e giderken de 2018’de yapacaklarımız var. Bu çerçevede de fuarlar şehri olan Malatya’mıza bir fuar merkezi kazandıracağız. Yine kültür şehri olan Malatya’mıza kültür sarayımızın temelini atıp, hızlıca hemşerilerimizin hizmetine sunacağız. Malatya’ya yakışır bir kent meydanı oluşturacağız. Bunun içinde Ziraat Bankamızın olduğu bina, Esenlik marketimizi yılsonu olmadan yıkıp, şehrimize yakışır bir meydan kazandırmış olacağız. Belediyecilik sadece klasik belediyecilik hizmetlerinin ötesinde kültürel, sosyal, çevresel hizmetler yapmaktır. Satranç turnuvası da çocuklarımız, gençlerimiz için çok önemli bir spordur. Bir yandan çocuklarımız, gençlerimiz eğlenecek ama diğer taraftan da zekalarını geliştirip, alternatif düşünme kapasitelerini geliştirmiş olacak” diye konuştu.

Malatya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Sadi Fındıklı ise Malatya Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası’nın önemine değinerek, Malatya Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası’nın beş yıldır eski Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır’ın maddi ve manevi desteğiyle düzenlendiğini, bu yılkinin ise Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’ın himayelerinde gerçekleştirildiğini belirtti.

Fındıklı, turnuvayı destekleyen herkese teşekkür ederek, “Bakanlığımızın yüz günlük eylem planı içerisinde sporu tabana yaydırılması projelerinden birisi satrançla geniş kitlelere, genç ve çocuklara ulaşabilen en önemli spor dallarından birisi. Lisanslı spor sayısı açısından da belki Türkiye’de futbol, voleybol, basketbol gibi branşlar konuşuluyor ama satranç en fazla lisanslı sporcu olan branşlarımızdan birisi” ifadelerini kullandı.

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay da Malatya Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası’nın bu yıl altıncısını gerçekleştirdiklerini anımsatarak, şunları söyledi: “Bizim en fazla önem verdiğimiz konulardan birisi yönetime geldiğimizde özellikle satrancı yaygın hale getirmek, bunun içinde yerel yönetimlerin desteğini almaktı. İşte Malatya Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası bu amaçla yola çıktığımızda bize ilk destek veren illerden, belediyelerden biridir. Ahmet Çakır’a çok teşekkür ediyorum, kendisinin döneminde başladı. Aslında benimde federasyon başkanı olduğumda Anadolu illerinde yaptığım ilk uluslararası satranç turnuvası protokolüydü. Şimdi de Hacı Uğur Polat başkanımızla devam ediyoruz. Yerel yönetimlerin desteği bizim için çok önemli.”


Tülay, Türkiye’nin her tarafında son yıllarda satranç rüzgarı estiğini ifade ederek, “900 bin lisanslı sporcumuz var. Türkiye’nin her tarafında son yıllarda satranç rüzgarı esiyor. Bunun için destek veren herkese teşekkür ediyorum. Özellikle Malatya’da siyasi erkan bize her zaman çok hoş karşılamıştır ve hemen hemen her dediğimizi yerine getirmiştir" dedi.

                Malatya Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası’nı çok önemsediklerini anlatan Tülay, “Çok önemli bir katılım var. Malatya özellikle Türk satrancı açısından Malatya Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası’na gelmek isteyenler açısından çok önemli. 45 il, 10 ülke ve 500’ün üzerinde bir katılım var” dedi.

 AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır ise “Belediyelerimizin çok yoğun çalıştığını biliyorum. Belediyelerimiz bir yandan Malatya’yı geliştirmek bir yandan Malatya’yı kalkındırmak ama bir yandan da hem kültürel faaliyette Malatya’yı yerel yönetimde Türkiye’de çok iyi bir noktada bir yandan da etkinlikler konusunda baktığımız zaman bu çalışmalar Malatya’mızın binlerce yıllık tarihini, doğal güzelliklerini, şehrimizi tanıtmak adına çok önemli etkinlikler. Bir yandan çocuklarımızın sporla buluşması, çocuklarımızın zihninin gelişmesi, çocuklarımızın sosyal anlamda bireysel gelişimlerine katkı sağlayacak kültürel, sosyal ve sportif faaliyetler içerisinde olması noktasındaki çalışmalar için bu turnuva Malatya’mızda da her geçen gün daha çok katılım olduğunu görmek bizi gururlandırıyor” diye konuştu.

                64-65.Hükümet Gümrük ve Ticaret Bakanı, AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ise Malatya Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası’nın uluslararası boyutta altıncısının düzenlenmesinin maharet istediğini ifade ederek, “Bir işe başlamak önemli değil, bunu devamlı kılmak önemli. Bu anlamda satranç il temsilcimizi hem büyükşehir belediye başkanımızı, Ahmet Çakır’ı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

Tüfenkci, turnuvanın Malatya’da düzenlenmesinin ayrı bir önem arz ettiğini belirterek, “Malatya kardeşliğin, barışın, hoşgörünün, sevginin başkenti. Kayısının vermiş olduğu vermiş olduğu güçle hareket eden nesiller yetiştiren bir Malatya’nın, girişimci ruhu olan bir Malatya’ya çok yakıştığını biliyoruz. Ülkemiz zor zamanlardan geçiyor. Bu zor zamanları kolay kılmak bizlerin elinde. Bizler birbirimize ne kadar sahip çıkarsak, birbirimize ne kadar inanırsak, 81 milyonu bir ve kardeş bilirsek, kimseyi ötekileştirmeden, dışlamadan, sporun kardeşlik çemberi içerisinde hoş görüyle birbirimize bakarsak bu zor zamanları, günleri çok daha rahat atlatırız” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından turnuva, protokol üyelerinin ilk hamlesiyle başladı.